Povratak

Nemogućnost ustajanja i inkontinencija | Embolija ili prolaps diska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Radi se o našem psu Malinoi koji će uskoro 5 g napuniti. Jučer je kao iz vedra neba dobila paralizu u desnoj nozi, znači nije mogla više ustati. Odvezli smo je u kliniku i tamo je doktor rekao da je embolija kičme ili prolaps diskusa. Danas nije mogla na obje noge ustati i CT je napravljen s kontrastom. Prolaps diskusa nije utvđen. Doktorica je preporučila do petka dalje s kortizonom i vitaminskum preparatima davati infuzije. Ako ne bude bolje, jer vjerovatno ne može ni mokraću sama ispustiti, nam je predložila da je uspavamo. Da li imate iskustva i šta bi vi rekli na to? Puno hvala unaprijed, Dijana

O: Iskreno mi je žao što se Vaša ljubimica našla u takvoj situaciji.

Svakako je dobro što ste čim prije otišli potražiti mišljenje veterinara i da su učinjeni zaista temeljiti nalazi.

Nažalost, strukture koje prolaze kroz koštani okvir kralježnice, a to su kralješnička moždina i živci su vrlo krhke strukture i kada se dogodi neki od "inzulta" kao što je i dotični, te mekane strukture mogu biti ozbiljno ugrožene. Veterinar je posumnjao na prolaps diska jer simptomi koje je Vaša ljubimica pokazivala upućuju na tako nešto. U tom slučaju svakako je indicirano učini mijelografiju da se vidi ukoliko je došlo do oštećenja medule.

Nažalost, kako su u pitanju živčane strukture, a živčano tkivo je još uvijek jedno od područja medicine i veterine koje se razvija, uvijek su neke nove spoznaje na koji način i kako liječiti određene strukure i oboljenja. Konzervativno liječenje koje je predložila Vaša veterinarka je jedan od najčešćih pristupa kada se ustvari ne može naočigled ustvrditi pravi razlog zbog čega je došlo do takvog stanja.  

Ozljede koje opisujete su zaista ozbiljne i kod takvih procesa životinji je potreban zaista dugačak period rekonvalescencije i oporavka jer živčane strukture imaju vrlo malenu i dugotrajnu mogućnost obnove. Ponekad, ovisno o postavljenoj detaljnoj dijagnozi, nažalost stanje niti nakon duljeg perioda vremena fizikalne terapije i medikamentoznog liječenja ne bude bolje. U tim slučajevima kada se naočigled vidi da pas trpi veliku bol i opći životni uvijeti nisu dobri vlasnik se može odlučiti za eutanaziju. Do konačne odluke nije lako doći i prije nje svakako bih Vas savjetovala da potvrdu dijagnoze potražite u još nekoj od veterinarskih klinika, odnosno uputila bih Vas na Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. O odluci da/ne eutanazija savjetujem da razmislite, za to nikada nije kasno, a detaljnije je o ovoj temi pisala moja kolegica Zdravka Rumiha, dr.med.vet. pod naslovom Eutanazija psa / Kada se donosi odluka o eutanaziji?

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr